Leraren verbeteren Engelstalig onderwijs

Every reader deserves a listener
Engelse lees, spreek & taalvaardigheid met een doorlopende (ERK) leerlijn van basis- tot eind voortgezet onderwijs

Reading Assistant en Fast ForWord bieden een fantastische ondersteuning bij het meten en ontwikkelen van de Engelse taal voor kinderen in het primaire en voortgezet onderwijs.

Wat is Reading Assistant?
Reading Assistant is een online programma waarmee leerlingen binnen de kortste keren hun uitspraak en hun leesvaardigheden kunnen verbeteren. De leerling leert volledig individueel en gedifferentieerd. Dit programma geeft de mogelijkheid om de uitdaging van gedifferentieerd werken op te lossen! Daarbij boeken de leerlingen vooruitstrevende resultaten.

Voor de docent
De instaptoets zorgt ervoor dat je goed kunt zien wat een leerling kan. Regelmatig laat een leerling je verbazen over zijn of haar niveau, maar ook kan duidelijk worden waarom een leerling zoveel moeite heeft met Engels. Daarbij maakt het gericht wegwerken van achterstanden mogelijk, een differentiatie op alle vlakken dus. Als leerlingen vastlopen zie je dat in de terugkoppeling vanuit de resultaten sneller, waardoor waardevolle tijd wordt bespaard. Vaardigheden oefenen is meestal lastig klassikaal, dit programma is een goed alternatief om lezen en spreken gecontroleerd te oefenen in de klas, hoe groot de groep ook is. Alle leerlingen worden gezien en overhoord en jij als docent kan coachen daar waar nodig. Reading Assistant kan ook arbeidsintensieve onderdelen in het docentschap verlichten of zelfs vervangen door een cijfer te koppelen aan de vooruitgang en het niveau in het programma.

“Het mooiste om te zien was de groei van het zelfvertrouwen in het lezen, voorlezen en spreken. Ik gun daarom elk kind dit programma. Voor mijzelf scheelt het ook veel nakijkwerk, het leesdossier is bij ons vervangen door Reading Assistant.”

L. Pragt-Fles

L. Pragt-Fles

Docent Engels

Resultaten

Reading-Assistant

Reading-Assitant-step-1

Reading-Assitant-step-2

Fluency-report

Reading-Assitant-step-3

Selection-report

Bron: Principal Leadership April 2017

Closing-the-gap

Reading Assistant Classroom

Geef alle leerlingen klassikaal de individuele aandacht die ze verdienen !

Voor de leerling
Iedere leerling werkt op zijn eigen niveau vanuit zijn eigen kwaliteiten. Reading Assistant kan zowel thuis als op school gebruikt worden. De directe positieve feedback die de leerling van de computer ontvangt maakt dit programma uniek. Leerlingen kunnen zonder drempel oefenen. Hierdoor verbeteren ze niet alleen hun vaardigheden, maar zocht het ook voor meer zelfvertrouwen .

Leerlingen verbeteren met Reading Assistant: uitspraak, tempo, lees-, taal- en spraakvaardigheid.

Hoe werkt Reading Assistant?
De leerling start met een diagnostische toets om het actuele leesniveau te bepalen. Hierna krijgt de leerling een selectie van boeken te zien dat perfect past bij zijn eigen individuele niveau. Tijdens het gebruik van het programma kan er altijd tussendoor of achteraf getoetst worden. In het programma zijn 3 stappen te onderscheiden.

Stap 1: In jezelf lezen.
De leerling leest het boek zelfstandig. Als de leerling niet weet hoe woorden uitgesproken moeten worden, kan de leerling de tekst ook laten voorlezen.

Stap 2: Hardop voorlezen.
De leerling leest het boek voor aan de computer. Door de geavanceerde spraaktechnologie wordt de leerling in zijn uitspraak gecoacht waar nodig. De leerlingen werken allemaal op hun eigen niveau en individueel met een computer of device in combinatie met een koptelefoon met microfoonfunctie. Elk voorgelezen boek kan door de leerling worden teruggeluisterd. Hierdoor kan de leerling horen wat zijn vooruitgang is en waar verbetering nodig is.

Stap 3: Begrijpend lezen.
De leerling beantwoord verschillende typen vragen over de tekst die gelezen is. Hiermee wordt getoetst of de leerling de gelezen tekst goed begrepen heeft.

ERK
ERK is de Nederlandse afkorting voor Europees ReferentieKader – in het Engels Common European Framework of Reference (kortweg CEFR of CEF).

Resultaten-toets

Het ERK onderscheidt zes niveaus van taalbeheersing: van beginner tot near-native. Reading Assistant bevat meer dan 300 titels variërend van ERK niveau (pre) A1 tot C2. Hierdoor kunnen leerlingen gedifferentieerd in de klas op hun eigen niveau werken. Dit programma zorgt daardoor niet alleen voor een verbetering van hun vaardigheden maar zorgt ook voor meer zelfvertrouwen. Een persoonlijke helpdesk helpt bij het interpreteren van de verkregen gegevens en eventuele vragen.